Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Adresa: | Trávníčkova 1744/4 Praha Stodůlky |
---|---|
Strávníků: | 480 |
Vedoucí: | Jaroslava Čížková |
Jídelníček: | Výběrový (nabídka hlavních chodů) |
---|
Polévka: | Hrachová s luštěninovými kuličkami |
---|---|
Hlavní chod: | Rizoto z vepřového masa se sýrem, okurka |
Hlavní chod: | Jahodové knedlíky s tvarohem |
Hlavní chod: | Zapečené rybí filé se zeleninou, bramborem a sýrem |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Bílá káva |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Hovězí se strouháním |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí vařené, houbová omáčka, houskový knedlík |
Hlavní chod: | Přírodní vepřový plátek, dušená mrkev, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Dušená kukuřice, brambory, rajče |
Nápoj: | Čaj s citrónem |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Cibulová se sýrem |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí na slanině, těstoviny, paprika |
Hlavní chod: | Vepřové po štýrsku, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Bageta se šunkovou pěnou, vejcem a zeleninou |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Granko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Mrkvová s nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | Kuřecí nudličky na kari s kukuřicí, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Kralický řízek, bramborový kaše, rajče |
Hlavní chod: | Tvarohové taštičky se skořicí |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Z rybího filé |
---|---|
Hlavní chod: | Moravský vrabec, bramborový knedlík, špenát |
Hlavní chod: | Krůtí řízek s broskví a sýrem, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou, pečivo |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Kakao |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Valašská kyselica |
---|---|
Hlavní chod: | Mexický fazolový hrnec, chléb |
Hlavní chod: | Vdolky s povidly a šlehaným tvarohem |
Hlavní chod: | Rybí filé na leču, brambory, rajče |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Bílá káva |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Z vaječné jíšky |
---|---|
Hlavní chod: | Kuřecí řízek pod peřinkou, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Hovězí na paprikách, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Zeleninový talíř, pečivo |
Nápoj: | Čaj s citrónem |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Polévka: | Hovězí s písmenky |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí vařené, rajská omáčka, těstoviny |
Hlavní chod: | Smažený karbanátek, bramborová kaše, rajče |
Hlavní chod: | Čočkový salát, rohlík |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Granko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Dýňové pyré |
---|---|
Hlavní chod: | Francouzské brambory, červená řepa |
Hlavní chod: | Vepřová játra na cibulce, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Palačinky s houbami |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Ovarová s kroupami |
---|---|
Hlavní chod: | Segedín speciál, houskový knedlík |
Hlavní chod: | Kuřecí prsa v listovém těstě, míchaná zelenina |
Hlavní chod: | Škubánky s mákem |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Kakao |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Gulášová, rohlík |
---|---|
Hlavní chod: | Staročeský knedlík s cibulkou, červené zelí |
Hlavní chod: | Lívance s jahodovou pěnou |
Hlavní chod: | Zapečený platýs s brokolicí a sýrem, brambory, rajče |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Bílá káva |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Chlebíček s tuňákovou pomazánkou |
---|---|
Hlavní chod: | Kuřecí roláda, bramborová kaše, rajče |
Hlavní chod: | Vepřový džuveč, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Dušený hrášek, brambory, rajče |
Nápoj: | Čaj se sirupem |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Čočková |
---|---|
Hlavní chod: | Frankfurtská vepřová pečeně, špagety, paprika |
Hlavní chod: | Smažený květák, brambory, rajče, tatarská omáčka |
Hlavní chod: | Fazolky na smetaně, brambory, rajče |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Granko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Selská |
---|---|
Hlavní chod: | Rozlítaní ptáčci, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Vepřenky, brambory, rajče, zeleninová hořčice |
Hlavní chod: | Halušky se zakysanou smetanou |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Kmínová s vejci |
---|---|
Hlavní chod: | Pečené kachní stehno, hlávkové zelí, houskový knedlík |
Hlavní chod: | Vepřové medailonky, šťouchané brambory, rajče |
Hlavní chod: | Krupicová kaše s kakaem |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Kakao |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Z míchaných luštěnin |
---|---|
Hlavní chod: | Bramborový guláš, chléb, rohlík |
Hlavní chod: | Palačinky s marmeládou |
Hlavní chod: | Zapečené brambory s nivou a mandlemi |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Bílá káva |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Rajská s rýží |
---|---|
Hlavní chod: | Kuřecí prsa se sýrovou omáčkou, těstoviny, paprika |
Hlavní chod: | Cmunda po kaplicku (bramborák, zelí, uzené maso) |
Hlavní chod: | Zeleninový talíř, pečivo |
Nápoj: | Čaj s citrónem |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Žampiónová |
---|---|
Hlavní chod: | Smažené rybí filé, bramborová kaše, rajče |
Hlavní chod: | Přírodní roštěná, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Bramborové šišky se strouhankou |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Granko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Hovězí s nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí vařené, koprová omáčka, knedlík |
Hlavní chod: | Lasagne s mletým masem |
Hlavní chod: | Kapustové karbanátky, brambory, rajče |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Drůbková bílá |
---|---|
Hlavní chod: | Pečené kuřecí stehno, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Kuřecí stehno po španělsku, rýže, paprika |
Hlavní chod: | Zapečené těstoviny se špenátem |
Nápoj: | Okurkový salát |
Nápoj: | Džus |
Nápoj: | Kakao |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Zelná |
---|---|
Hlavní chod: | Hrachová kaše, párek, okurka |
Hlavní chod: | Buchtičky s vanilkovým krémem |
Hlavní chod: | Brokolicové placičky, brambory, rajče |
Nápoj: | Ovocný čaj |
Nápoj: | Bílá káva |
Nápoj: | Voda |
Polévka: | Drožďová |
---|---|
Hlavní chod: | Plněné papriky, houskový knedlík |
Hlavní chod: | Zapečené rybí filé s vejci, brambory, rajče |
Hlavní chod: | Dušená mrkev, brambory, rajče |
Nápoj: | Čaj se sirupem |
Nápoj: | Ochucené mléko |
Nápoj: | Voda |
V jídelníčku pro měsíc březen je celkem 10 polévek zeleninových, s menším podílem zeleniny je započítávána drožďová, s vaječnou jíškou a podobné. Bylo by dobré zařadit do jídelníčku více jednodruhových polévek, které by byly obohaceny o kvalitní obilnou zavářku typu vločky, jáhly, kroup
Velice chválíme za vhodnou frekvenci zařazování luštěninových polévek i za polévku rybí.
Obilovinová zavářka nutričně hodnotná by měla být zařazena 4x měsíčně (tedy 1x týdně). Ve vašem případě to je 1x a jsou to kroupy v ovarové polévce, což není zrovna nejzdravější varianta polévky.
Jelikož vaříte i 3. výběr, který je víceméně bezmasý s výjimkou ryb, není možné vždy vhodně kombinovat polévky. To znamená, že před jakékoli bezmasé jídlo by měla být zařazena bezmasá polévka. Je to z důvodu celého odlehčeného oběda. V některých případech volíte velice sytou, tzv. přesnídávkovou polévku a i druhé jídlo je relativně syté. Doporučuje kombinovat sytou polévku spíše k lehčímu jídlu a naopak. Pokud budete vařit 2 výběry, bude takováto kombinace snadnější.
Místo polévky je jedenkrát zařazen předkrm. To je velice nápaditý záměr a zejména v teplejších měsících možná vhodnější varianta. Je celá řada lehkých předkrmů, které jsou nutričně kvalitní a velice hodnotné.
Výběr 1: Tento výběr je s převahou masa, drůbeží maso je nabízeno často, Pokuste si i do této skupiny vnést pestrost a nabízet králíka, občas kachnu, perličku, husu.
Výběr 2: V tomto výběru je splněn požadavek na drůbeží maso. Převažuje však kuřecí. Opět doporučujeme zařadit králíka.
Výběr 3: V tomto výběru není tato skupina nabízena.
Výběr 1: Nad doporučení je podáváno vepřové maso, Vepřové maso může být tučnější. Řadíme jej k masům červeným, které jsou bohatší na železo, Kvůli železa doporučujeme zařazovat ale spíše hovězí, kvůli jeho nižší tučnosti. Vepřové maso by mělo být podáváno 4x měsíčně
Výběr 2: Velice je překročena nabídka vepřového masa.
Výběr 3: V tomto výběru není zařazeno vepřové maso, což je sice vzhledem k tukům vhodné, ale zaměřením výběru na bezmasá jídla a ryby je tento výběr trochu monotónní.
Výběr 1: Díky zařazení rybí polévky je plněno doporučení pro ryby.
Výběr 2: Díky zařazení rybí polévky je plněno doporučení pro ryby.
Výběr 3: Rybí pokrmy jsou zařazeny 5x. což je velice hezký trend. Pokud bychom spočítali možnost mít rybí pokrm, pak se dostaneme k číslu 7x měsíčně. Za toto Vám náleží obrovská pochvala.
Výběr 1: Výběr 1 postrádá doporučený počet bezmasých jídel. Ta doporučujeme zařazovat 4x za měsíc.
Výběr 2: I v tomto výběru se opakuje nedostatek bezmasých nesladkých jídel
Výběr 3: Bezmasé neslané jídlo je zařazeno 11x, ale mnohdy jeho složení není plnohodnotné a nutričně kvalitní. Nevím jaké bílkovina je v zeleninových talířích, pakliže by tam bylo vejce, sýr, tuňák, luštěnina či například kuřecí maso a to vše doplněno o kvalitní pečivo, pak by i takovéto jídlo bylo vhodné, nicméně teplé jídlo budí dojem vyšší sytivosti. Za nedostatečně hodnotné však musíme považovat brambory s hráškem, mrkví, kukuřicí. Takovémuto jídlu chybí kvalitní bílkovina. Dobré by bylo takovéto pokrmy připravovat formou nákypů, kde bude i vejce, nebo například sýr.
Výběr 1: Uzeniny jsou zařazovány pravidelně. Při sečtení všech výběrů je uzené maso, či uzenina nabízená až 6x měsíčně. Jelikož obecně výběr č. 1 bývá přednostním, tedy tím, který se volí automaticky při zapomenutí, nebo nejčastěji ho odebírá nejvíce dětí, je dobré, aby zejména výběr 1 plnil bezezbytku Nutriční doporučení.
Výběr 2: I v tomto výběru jsou zařazeny uzeniny.
Výběr 3: I v tomto výběru se vyskytují uzeniny, i když asi v menší formě – šunková pěna.
Výběr 1: V tomto výběru není zařazeno sladké jídlo, což je velice chvályhodné. Ale to, že není zařazeno, se projeví ve výběru 2, kde je sladkých jídel velké množství.
Výběr 2: Sladká jídla jsou zařazována velice často a nemají téměř žádnou nutriční hodnotu, kromě energie a jednoduchých cukrů. Pokud bychom sečetli všechna sladká jídla nabízená v měsíci, dopočítali bychom se čísla 9. To znamená možnost mít sladké jídlo 2x za týden. Správné by bylo, aby děti měly možnost volit sladké jídlo, ale v nejoptimálnějším případě 2x měsíčně. K tomuto je třeba se postupně dopracovat, protože jednoduché cukry se v poslední době pokládají za nejvíce škodlivou součást jídelníčku, kterou navíc tělo nepotřebuje. Cukry si dovede naštěpit z komplexních sacharidů.
Výběr 3: Opět je zařazeno mnoho sladkých jídel, jejichž nutriční hodnota není příliš vysoká, stejně jako ve výběru.
Výběr 1: Tento výběr plní doporučení pro luštěniny. V případě hrachové kaše je však zařazena nevhodná kombinace s uzeninou. U tohoto jídla se osvědčilo místo uzeniny či uzeného masa podávat vepřové výpečky, avšak z libovějšího masa.
Výběr 2: Chybí zařazení luštěninového jídla.
Výběr 3: Chválíme za zařazení luštěninového salátu.
Výběr 1: Pokrmy v tomto výběru jsou spíše tradiční. Nejsou zařazeny netradiční kombinace, krajové speciality, či modernější potraviny.
Výběr 2: Tento výběr je spíše klasický, obsahuje každý týden smažené jídlo, což není vhodné, jednak z hlediska obsahu tuků i toho, že při smažení vznikají nežádoucí látky, které souvisí se vznikem zlatavé až hnědé barvy pokrmů (to co nám chutná).
Výběr 3: Tento jídelníček hodnotíme i jako nápaditý, obsahuje. Modernější a lehčí pokrmy, jen je třeba, aby i takovéto jídelníčky odpovídaly všem Nutričním doporučením. Jen tak je možné v každém menu udržet pestrost.
Výběr 1, výběr 2, výběr 3: Všechny výběry jsou, co se týče příloh, velice monotónní. Z obilovin převládá rýže, těstoviny z bílé mouky a ve výběru 1 je velké množství houskových knedlíků. Doporučujeme zařadit i netradičnější přílohy jako kuskus, který se dá připravit s řadou ingrediencí – od široké škály zeleniny, přes houby po luštěniny. Jáhly a kroupy lze kombinovat v nastavovaných kaších. Stejně tak obyčejné bramborové kaše lze míchat se zeleninou, zeleným hráškem a vytvořit tak bramborovo zeleninové pyré, které děti milují.
Výběr 1: Ve výběru 1 je velké množství houskových knedlíků. Houskové knedlíky lze připravovat ze špaldové mouky, jsou ne tolik nadýchané, hutnější a dle zkušeností rovněž velice oblíbené. Část bílé mouky při přípravě houskových knedlíků lze nahradit cizrnovou moukou, či zeleninou a nutriční hodnota takového knedlíku je vyšší než jen obyčejného.
Výběr 2: Neobsahuje houskové knedlíky. Výběr obsahuje spíše převahu příloh z brambor.
Výběr 3: Pro své zaměření spíše racionálním směrem neobsahuje houskové knedlíky.
Tato kategorie je problematická téměř ve všech jídelnách. Plnění SK bývá často kryto sterilovanou zeleninou, která nemá valný nutriční přínos. Nebo nekvalitní mraženou zeleninou.
Výběr 1, 2: Velice postrádáme dostatečnou porci čerstvé zeleniny. Alespoň 2x týdně by děti měly dostat dostatečné množství zeleniny tedy misku buď krájené zeleniny, nebo zeleniny se zálivkou formou salátu. Obloha je hezká na pohled, je to krok jednoznačně kupředu, ale ještě je to pořád málo.
Výběr 3: Je bohatší na syrovou zeleninu, je to hlavně díky zeleninovým talířům, ale rovněž nesplňuje doporučení 8x měsíčně.
Výběr 1: V tomto výběru je tepelně upravená zelenina plněna u, řada této zeleniny je však pravděpodobně upravena zahuštěním moukou.
Výběr 2: Ve výběru 2 není kritérium nabídky tepelně upravené zeleniny plněno.
Výběr 3: Ve výběru 3 je plněno nadmíru dostatečně, což je opět způsobeno zaměřením tohoto výběru. Je to pozitivní trend, který by bylo dobré aplikovat i v ostatních výběrech (zařazování tepelně upravené zeleniny jako i součástí pokrmů s masem)
Toto doporučení je plněno. Velice chválíme.
Prosím zkontrolujte senzoricky, zda slazené nápoje mají do 20g cukrů/l nápoje.
Školní jídelna si zaslouží obrovskou pochvalu za nabídku rybích pokrmů.
Pokud bychom se souhrnně dívali na jídelníček, pak nabízí i dostatek bezmasých neslaných jídel a tepelně upravené zeleniny, nicméně jídelníček nelze hodnotit jako jeden celek, je třeba přihlížet na pestrost každého výběru zvlášť. Stačí výběr 3 zrušit a pokrmy, které v něm nabízíte rozprostřít do „klasických“ výběrů 1 a 2.
Pochvala bez výhrad náleží i nabídce pitného režimu, jelikož je nabízena voda.
Chválíme za dodržení doporučené četnosti luštěninových polévek
Nejslabším místem je nedostatek čerstvé zeleniny. Zejména ve výběru 1 a 2. Tento nedostatek nelze kompenzovat nabídkou zeleninových talířů ve výběru 3, jelikož je neodebírají všechny děti.
Velice často jsou zařazovány uzeniny. Jelikož obsahují obrovské množství soli, nejsou vhodné ve stravě dětí. Velice oceňujeme každou jídelnu, která je ze svých receptur vyloučí. Zejména pak v kombinaci s luštěninami.
Velice bohatá a častá nabídka nutričně neplnohodnotných sladkých jídel.
Doporučuji kvalitně sjednotit jídelníčky. Je lepší vařit jídelníčky pouze dva, ale za to kvalitně (na úrovni hodnocení velmi dobrý), aby každý jídelníček zvlášť splňoval Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši a byl tak dostatečně pestrý. Rodič platí za všechny suroviny a není proto možné nabízet výběr, který všechny suroviny sledované v SK neobsahuje. Nejsme schopni sledovat individuální koše žáků, ale jsme schopni jim nabídnout vhodně zkombinované výběry tak, aby se individuální SK blížili optimu.
Zařazení čerstvé zeleniny formou krájené bez zálivky, nebo formou salátů se zálivkou – porce je miska a takováto miska salátu by měla být 2x týdně – ke každému výběru. Tedy 2x týdně dáte dětem možnost mít misku syrové zeleniny, ať si vyberou jakékoli menu – tedy v tyto dva dny není vhodné zařazovat sladká jídla.
Omezení uzenin – jak už bylo řečeno, je to z hlediska přísunu soli nikoli kvality uzenin. Jelikož máte v jídelníčku uzenin mnoho, doporučujeme je zatím ponechat v pokrmech jako šunkofleky, ale vyloučit je z luštěninových pokrmů a polévek. Další omezení bude postupné.
Omezení sladkých jídel – sladká jídla mají žáci vaší školy možnost mít velice často. Současné děti jsou zahlceny jednoduchými cukry. Obrovským problémem je, že sladká chuť je návyková a děti v čase vyžadují zvyšování její intenzity. Pokud jsou nastaveny na velice sladkou chuť, pak necítí sladkost zeleniny, nebo méně sladkého ovoce.
I sladká jídla se dají vařit tak, aby měla vyšší nutriční hodnotu, stačí do nich zakombinovat ovoce a kvalitní obiloviny. Příkladem je ovesná kaše, jáhlová kaše, kuskus s ovocem na sladko, nebo lívance s ovesných vloček a tvarohu a další jídla. Je dobré při plánování sladkých jídel přemýšlet, zda receptura obsahuje kvalitní obiloviny, zda je v ní ovoce čerstvé, nebo sušené, zda se nadají přidat ořechy a semínka. Zda do receptury lze zařadit tvaroh.
Příklad – šišky se strouhankou. Je jídlo, které dítěti nepřináší vůbec nic. Místo šišek uvařte celozrnné těstoviny (nebo šišky z jáhel), do strouhanky na másle přidejte perníkové koření, rozinky a slunečnicové semínko. Těstoviny posype směsí strouhanky a strouhaného tvarohu. Z jídla, které dítěti nepřinese vůbec nic je rázem pokrm s vlákninou, vápníkem a pokud přidáte do receptu, nebo na talíř nakrájené jablko, pak i s vitamíny. Ano receptura bude dražší, ale to se dá vykompenzovat levnější polévkou.
Ostatní body, které ještě nejsou úplně optimální, nebudeme nyní řešit a jejich nápravu ponecháme na dobu, až se povede se vyrovnat s těmito 4 prioritními body.
Děkuji za poskytnuté jídelníčky, nyní již známe konkrétní směr, kterým by bylo dobré jít tak, aby strava byla nutričně hodnotnější, vyváženější, při sedavém „zaměstnání“ dětí ve škole i lehce stravitelná a ne příliš energeticky náročná (v souladu s legislativou). Máme jasně definovány konkrétní priority, na kterých budeme společně dále pracovat, tak abyste byli i vy spokojeni.
Těším se na další spolupráci a na další schůzku 12. 5. v 9,00 (s paní Čížkovou).
S pozdravem a přáním příjemných dnů
Mgr. Alexandra Košťálová
Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Počet strávníků: 610
Vedoucí: Miloslava Vampolová
Jídelníček: výběrový
Počet strávníků: 90
Vedoucí: Hana zahradníková
Jídelníček: nevýběrový