Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Adresa: | Mohylová 1963, Praha 5 |
---|---|
Strávníků: | 210 |
Vedoucí: | Helena Švestková |
Jídelníček: | Nevýběrový (nabídka hlavních chodů) |
---|
Polévka: | Dršťková |
---|---|
Hlavní chod: | Palačinky s marmeládou |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Hrachová |
---|---|
Hlavní chod: | Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový salát |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Slepičí vývar se špaldovými knedlíčky |
---|---|
Hlavní chod: | Kuře na česneku, těstoviny |
Moučník: | Ovoce |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Rajčatová |
---|---|
Hlavní chod: | Vepřové maso v kedlubnách, brambory |
Moučník: | Jogurt |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Hovězí vývar s kuskusem |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí maso vařené, koprová omáčka, knedlík |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Džus |
Polévka: | Krupicová s vejci |
---|---|
Hlavní chod: | Čočka na kyselo, uzené maso, zelný salát |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Houbová |
---|---|
Hlavní chod: | Pštrosí vejce, brambory, tzatziki |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Hovězí s morkovými knedlíčky |
---|---|
Hlavní chod: | Hovězí maso Stroganof, rýže |
Moučník: | Ovoce |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Brokolicová |
---|---|
Hlavní chod: | Vepřové maso na kmínu, těstoviny |
Moučník: | Jogurt |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Maďarská fazolová |
---|---|
Hlavní chod: | Pečené kuře, šťouchané brambory, mrkvový salát |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Džus |
Polévka: | Dýňový krém |
---|---|
Hlavní chod: | Přírodní hovězí pečeně, bílé fazole nakyselo, brambory |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Bílá zeleninová |
---|---|
Hlavní chod: | Zapečené fleky s masem a vejci, okurkový salát |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Gulášová |
---|---|
Hlavní chod: | Rybí karbanátek, bramborová kaše |
Moučník: | Ovocný tvaroh |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Hovězí vývar s fritátovými nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | Lovecká masová směs, rýže |
Moučník: | Ovoce |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Risi bisi |
---|---|
Hlavní chod: | Vepřový vrabec, špenát, špecle |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Džus |
Polévka: | Kuřecí vývar s hrachovými nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | Halušky s uzeným masem a zelím |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Frankfurtská |
---|---|
Hlavní chod: | Rýžový nákyp s meruňkami |
Moučník: | Ovoce |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Hovězí vývar se strouháním |
---|---|
Hlavní chod: | Penne s krůtím masem, rajčaty a bazalkou |
Moučník: | Jogurt |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Česneková |
---|---|
Hlavní chod: | Bratislavská vepřová pečeně, knedlík |
Moučník: | Jogurt |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Čaj |
Nápoj: | Mléko |
Polévka: | Květáková |
---|---|
Hlavní chod: | Plněný zelný list, brambory |
Nápoj: | Voda |
Nápoj: | Džus |
Dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (dále jen ND) doporučujeme zařazovat 12x měsíčně zeleninovou polévku. Zeleninová polévka může být zeleninový vývar, jednodruhová či vícedruhová zeleninová polévka, zeleninový krém, či mixovaná polévka. Vždy však bez přídavku masa či uzenin. Tímto krokem sledujeme zvýšení spotřeby zeleniny, které je velice potřebné. Ve Vašem jídelníčku je zastoupena čistě zeleninová polévka 5x, ale asi 3x týdně je polévka s přídavkem masa, uzeniny či vnitřností. Doporučujeme proto zvýšit frekvenci zeleninových polévek na 3 týdně, jednu luštěninovou a 1 masovou (nebo s houbami, vnitřnostmi, drožďovou, atd.), čímž se dodrží námi doporučovaná pestrost.
V ND je doporučováno podávat luštěninovou polévku 3-4x měsíčně, aby byl splněn SK, ve sledovaném jídelníčku zařazujete luštěninovou polévku 2x a jedenkrát se objevují hrachové nudle. Za tuto netradiční zavářku chválíme a tuto variantu počítáme jako polévku s přídavkem luštěnin. Proto tento bod považujeme za splněný a v takovéto frekvenci je potřeba pokračovat.
ND stanovuje zařazení obilné zavářky 4x měsíčně, tedy 1x za týden. Jedná se o zařazení jiné obiloviny než jen běžných těstovin. Ve sledovaném měsíci máte zařazeny špaldové nočky, kuskus a rýži. Doporučujeme zařadit ještě jednu obilnou zavářku. Dětmi oblíbené jsou vločky, nebo kroupy, do květákové polévky se dá požít i pohanka.
Na rozdíl od předchozích doporučení, kdy se k bezmasému jídlu doplňovala masová polévka, je soudobé doporučení přesně opačné. Pokud zařazujete bezmasý den, tedy den, kdy hlavní jídlo je bez masa, uzenin, špeku atd., doporučuje se zařazovat i bezmasá polévka, aby celé jídlo bylo od masa odlehčené. Velice chválíme za to, že když je podáván hovězí vývar, je maso z vývaru použito na hlavní jídlo. Toto je velmi ekonomické.
Drůbeží maso je zařazeno 3x, což odpovídá minimální hranici doporučení. Ale jelikož je velice překročena frekvence nabídky vepřového masa, doporučujeme zařadit častěji. A doporučujeme zároveň zařadit krom kuřecího i králičí, krůtí maso, občas kachnu nebo husu.
Vepřové maso je nabízeno 7x za měsíc, doporučujeme snížit tuto nabídku na 4x měsíčně. Pokud má měsíc více než 20 stravovacích dnů, pak na 5x měsíčně. Toto doporučení splníte, pokud zařadíte více drůbežího masa, králičího, ryb, bezmasých jídel či hovězího masa (ale toho máte poměrně dost).
Rybí maso je nabízeno 2x měsíčně což kopíruje naše doporučení.
Bezmasé jídlo není podáváno ani jednou v měsíci. Doporučujeme jej zařadit 4x měsíčně tedy každý týden. Budou se tedy střídat týdny, kdy bude jedno bezmasé nesladké jídlo a týden, kdy bude jednou bezmasé nesladké a jedno sladké. Bezmasé nesladké jídlo by mělo být plnohodnotné – tzn., že má obsahovat komplexní sacharidy (obiloviny, zelenina, brambory), hodnotné bílkoviny formou sýra, tvarohu, mléka, vajec nebo i luštěnin a také vhodné tuky.
Uzeniny jsou používány ve vašich recepturách poměrně často. Oceňujeme jídelny, které uzeniny nenabízejí. Rádi bychom uzeniny vyloučili ze školního stravování ze dvou důvodů – hlavním důvodem je obsah soli, kdy se stěží dostaneme na 1,7g soli na 100g výrobku a za druhé je to skutečnost, že děti mívají velice často uzeniny doma.
Proto doporučujeme uzeniny postupně eliminovat, například v polévce typu frankfurtská, která je pouze a jen z párků, maximálně s přídavkem brambor. Další možností je nenabízet uzeniny k luštěninám a nahradit je vejci, pečeným masem. Pokud je někde uzenina jen na „chuť“. Pak tento recept zatím ponechejte, s tím, že časem nahradíme i tyto uzeniny.
Sladké jídlo je nabízeno 2x měsíčně což je ideální a chválíme. Doporučujeme zamyslet se nad kvalitou sladkých jídel, zda by nešlo někde přidat na nutriční hodnotě. Například místo krupicové kaše podat ovesnou s jablky. Místo klasických lívanců, lívance z vloček, tvarohu a strouhaných jablek, atd. Tam kde se dá použít celozrnná mouka, použijte ji, tam kde se dá zaměnit obilovina, učiňte tak, přidejte ořechy, ovoce
Luštěninový pokrm je nabízeny 2x měsíčně, což odpovídá doporučení. Luštěniny (čočka na kyselo) jsou však nevhodně kombinovány s uzeným masem. Ale naopak chválíme, že místo sterilované okurky je toto jídlo doplněno zelným salátem. V druhém případě je k luštěninám hovězí maso, což není nikterak proti doporučením.
Váš jídelníček na měsíc březen je spíše klasický, ale přihlížím i k měsíci dubnu, kdy byl zařazen měsíc staročeské kuchyně, kde byla zařazena regionální jídla a děti se tak mohly seznámit s typickými krajovými kombinacemi a specialitami.
Cca 7x je zařazena obilovina, bohužel převládají těstoviny. Bylo by dobré nabídnout kuskus, bulgur, celozrnné těstoviny atd., tak aby byla nutriční hodnota vyšší. Obyčejné těstoviny jsou nutričně stejně přínosné jako houskové knedlíky. Tyto kvalitnější obiloviny včetně rýže i pečiva by měly být nabízeny 7x měsíčně.
Houskové knedlíky jsou nabízeny 2x měsíčně, což opět splňuje ND.
Je v měsíci březnu zařazena 4x pokud tzatziki jsou s okurkou. Což je již velice dobrá cesta ke splnění doporučení. To říká, že syrová zelenina by se měla zařazovat 8x měsíčně. Tedy 2x týdně je zapotřebí dětem servírovat salát nebo zeleninu nakrájenou bez zálivky, ale v množství, které bude odpovídat misce.
Tepelně upravená zelenina je plněna, je plněna i více než doporučujeme. Proto by bylo dobré část této tepelně upravené zeleniny nechat jako syrovou. Příkladem může být například vepřové maso dušené, brambory a kedluben upravit do salátu ála kedlubnové zelí.
Doporučení je plněno
Doporučení je plněno. Chválíme i za to, že ve dny, kdy je nabízena smetanová omáčka, není nabízeno mléko. Tato kombinace by byla zbytečná.
Velice chválíme, že připravujete jen jedno jídlo. Jen takto je možné sestavit pestrý jídelníček, tak aby SK plnilo každé dítě. Práce na úpravě Vašeho jídelníčku bude jednoduchá, jen bude stačit si zapamatovat určitá pravidla.
Velice se mi líbí logika vaření, když vaříte hovězí vývar, použijete vařené maso do hlavního jídla.
Chválíme za pitný režim, kdy nabízíte dětem neslazenou vodu.
Velice oceňuji zařazení netradiční luštěninové zavářky a špaldových nočků.
Je zařazováno málo jednodruhových zeleninových polévek. Doporučujeme jich 12 měsíčně, dále minimálně 3 luštěninové a zbytek patří vývarům z masa, polévkám s masem (přesnídávkovým), nebo jiným jako je houbová, koprová, dro6ďová, drůbková.
Úplně chybí bezmasé slané jídlo. Mělo by být zařazeno 4x měsíčně, tedy 1x každý týden.
Nadměrné množství uzenin. Uzeny se objevují jak v polévkách, tak v hlavních jídlech
Nedostatek syrové zeleniny.
Zařazení bezmasého slaného jídla 1x týdně. V měsíci budou dva týdny, kdy bude jak bezmasé slané jídlo, tak sladké jídlo a pak dva týdny, kdy bude 1x jen bezmasé slané jídlo. Navýšíte tak spotřebu zeleniny a zavedete odlehčené dny. V SK je přípustná tolerance + 25% - tedy u zeleniny budete mít spíše vyšší hranici u masa spíše nižší.
Zařazení dvou salátů, či syrové zeleniny bez zálivky (velikost misky) 2x týdně.
12x měsíčně nabídněte dětem zeleninovou polévku, druhů zeleniny je obrovské množství. Do zeleniny řadíme i zelenou fazolku, luskový hrášek a kukuřici. Jakékoli polévky doplňte 4x měsíčně kvalitní obilovinovou zavářkou – kuskus, bulgur, vločky, jáhly, kroupy, krupky, pohanka, špaldové noky…
Pokuste se používat uzeniny velmi omezeně, tam, kde to lze (u luštěnin) je nahraďte vejcem, masem, salátem. Pokud je lze z receptury vyloučit, vylučte je.
Jídelníček sestavený pro měsíc březen 2015 je hodnocen stupněm dobrý – což je průměrné hodnocení.
Pokud do praxe zavedete prioritní body, v následujících měsících se hodnocení určitě změní na nadprůměrné.
Při sestavování jídelníčků se řiďte selským rozumem. Lidé dříve jedli mnohem více zeleniny, luštěnin a obilovin. Právě obiloviny obsahovaly i slupky, protože nebyly ještě takové technologie, které by dokonale odstranily obal zrna.
Luštěniny byly náhradou masa, když ho byl nedostatek. Kombinovali je s bramborami a obilovinami a zeleninou.
Maso nebylo na jídelníčku každý den.
Děkuji za poskytnuté jídelníčky, nyní již známe konkrétní směr, kterým by bylo dobré jít tak, aby strava byla nutričně hodnotnější, vyváženější, při sedavém „zaměstnání“ dětí ve škole i lehce stravitelná a ne příliš energeticky náročná (v souladu s legislativou). Máme jasně definovány konkrétní priority, na kterých budeme společně dále pracovat, tak abyste byli i vy spokojeni.
Těším se na další spolupráci.
S pozdravem a přáním příjemných dnů
Mgr. Alexandra Košťálová
Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Počet strávníků: 610
Vedoucí: Miloslava Vampolová
Jídelníček: výběrový
Počet strávníků: 90
Vedoucí: Hana zahradníková
Jídelníček: nevýběrový