Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Adresa: | E.Beneše 204, 251 01 Říčany |
---|---|
Strávníků: | 80 |
Vedoucí: | Michaela Kuchařová |
Jídelníček: | Nevýběrový (nabídka hlavních chodů) |
---|
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z lučiny |
---|---|
Polévka: | hrstková |
Hlavní chod: | žemlovka s jablky a tvarohem |
Nápoj: | mléčný koktejl, mléko, čaj |
Svačina: | celozrnný rohlík |
Přesnídávka: | chléb s mrkvovou pomazánkou |
---|---|
Polévka: | česnečka s kroupami a bramborem |
Hlavní chod: | masové koule v rajské omáčce, těstoviny |
Nápoj: | horká čokoláda, čaj, ovocný sirup, mléko |
Svačina: | houska, tvrdý sýr |
Přesnídávka: | chléb s krabí pomazánkou |
---|---|
Polévka: | kuřecí vývar s játrovými knedlíčky |
Hlavní chod: | hovězí tokáň, rýže s kuskusem |
Nápoj: | granko, čaj, fruktelka, mléko |
Svačina: | chléb se sýrovou pomazánkou s jarní cibulkou |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z červené čočky |
---|---|
Polévka: | brokolicový krém |
Hlavní chod: | grenadýrský pochod, zelný salát |
Nápoj: | bílá káva, čaj, catusík, mléko, D mléko |
Svačina: | kornspitz |
Přesnídávka: | chléb s taveným sýrem |
---|---|
Polévka: | cizrnový krém |
Hlavní chod: | krabí maso zapečené se smetanou a sýrem, brambor |
Nápoj: | kapučínek, čaj, mléko |
Svačina: | houska |
Přesnídávka: | cereálie |
---|---|
Polévka: | hovězí se zavářkou |
Hlavní chod: | vepřový guláš, těstoviny |
Nápoj: | mléko, čaj, ovocný sirup |
Svačina: | chléb s jarní pomazánkou |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z olejovek |
---|---|
Polévka: | špenátová |
Hlavní chod: | kovbojské fazole, chléb |
Nápoj: | horká čokoláda, čaj, hroznový nápoj, mléko |
Svačina: | kornspitz |
Přesnídávka: | chléb se šunkovou pomazánkou |
---|---|
Polévka: | kuřecí s kapáním |
Hlavní chod: | krůtí maso na česneku, rýže s tarhoňou |
Nápoj: | kakao, čaj, catusík, mléko |
Svačina: | chléb s pomazánkovým máslem |
Přesnídávka: | chléb s pmazánkou z míchaných vajec |
---|---|
Polévka: | cibulačka |
Hlavní chod: | zeleninové rizoto s esýrem, okurka |
Nápoj: | cao malt, čaj, mošt, mléko |
Svačina: | kobliha |
Přesnídávka: | chléb s tvarohovou pmazánkou |
---|---|
Polévka: | z rybího filé s houstičkou |
Hlavní chod: | rýžová kaše se skořicí |
Nápoj: | bílá káva, čaj, mléko |
Svačina: | karlovarský rohlík |
Přesnídávka: | chléb s játrovým krémem |
---|---|
Polévka: | ovarová s pohankou |
Hlavní chod: | kuře a la bažant, brambor |
Nápoj: | granko, čaj, catusík, mléko |
Svačina: | dalamánek se sýrovou pomazánkou |
Přesnídávka: | houska s Ramou, müsli tyčinka |
---|---|
Polévka: | hrášková |
Hlavní chod: | lotrinské nudle |
Nápoj: | mléčný koktejl, čaj,frutelka, mléko |
Svačina: | chléb s pomazánkou z lučiny s řapíkatým celerem |
Přesnídávka: | houska s Rramou, müsli tyčinka |
---|---|
Polévka: | krupicová s vejcem |
Hlavní chod: | hovězí maso na celeru, houskový knedlík |
Nápoj: | horká čokoláda, čaj,ovocný sirup, mléko |
Svačina: | chléb s česnekovou pomazánkou |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z rybiček v tomatě |
---|---|
Polévka: | zeleninová s těstovinou |
Hlavní chod: | vepřový prejt, zelí, brambor |
Nápoj: | cao malt, čaj, džus, mléko |
Svačina: | sýrový rohlík |
Přesnídávka: | bageta, jogurt |
---|---|
Polévka: | fazolová |
Hlavní chod: | nákyp z rybího filé, brambor, zelenin. obloha |
Nápoj: | čaj, frutelka, mléko |
Svačina: | chléb s lučinou |
Přesnídávka: | chléb s máslem a strouhaným sýrem |
---|---|
Polévka: | jemná masová |
Hlavní chod: | krůtí guláš, rýže |
Nápoj: | ochucené mléko, carotelka, čaj |
Svačina: | houska |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z pečeného masa |
---|---|
Polévka: | hovězí vývar s domácím drobením |
Hlavní chod: | pečené králíčí stehno, bramborový knedlík, špenát |
Nápoj: | cao malt, čaj, ovocný sirup, mléko |
Svačina: | celozrnné pečivo |
Přesnídávka: | tmavý chléb s ředkvičkovou poamzánkou |
---|---|
Polévka: | bramboračka |
Hlavní chod: | vepřové maso na smetaně, těstoviny |
Nápoj: | kapučínek, čaj, hroznový nápoj, mléko |
Svačina: | chléb se sýrovopaprikovou pomazánkou |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z tuňáka |
---|---|
Polévka: | zeleninová s vločkami |
Hlavní chod: | čočka na kyselo, vejce, okurka |
Nápoj: | kakao, čaj, mošt, mléko |
Svačina: | marmeládový šáteček |
Přesnídávka: | chléb s taveným sýrem |
---|---|
Polévka: | čočková |
Hlavní chod: | nudle s mákem |
Nápoj: | mléčný koktejl, čaj, mléko |
Svačina: | houska s pažitkovou pomazánkou |
Přesnídávka: | chléb s pomazánkou z pečeného filé |
---|---|
Polévka: | kapustová s vločkami |
Hlavní chod: | rozlítaný hovězí ptáček, rýže |
Nápoj: | bílá káva, čaj, ovocný sirup, mléko |
Svačina: | chléb s budapešťskou pomazánkou |
Polévky:
Dobrá kombinace polévek s luštěninou, obilovinami (bulgur, jáhly, kroupy…) a vhodně kombinované polévky se zeleninou. Vždy je zeleninová složka v polévce zastoupena (obohacená mraženou zeleninou, zeleninový vývar, s převahou suroviny – květáková aj.)
Častější zařazování masových vývarů, ale vývary vždy vhodně doplněny zeleninou. Preferují se vývary z kvalitnějšího masa, masový vývar slouží především jako nositel chuti. Vůbec se nepoužívají žádná sypká dochucovadla.
Moderní přístup kuchařek – začleňování méně obvyklých polévek (např. cizrnová polévka, špenátový krém, bylinkové nočky do polévky aj.
Maso:
Vhodné kombinace mas. Občas dochází k častějšímu zařazení vepřového masa, ale jedná se vždy o maso s menším podílem tuku. Správná frekvence střídání různých druhů masa včetně masa rybího. Perfektně zařazená masa s nižším obsahem tuku (krůtí maso). Maso je nakupováno v chlazeném stavu.
Čerstvé rybí maso není používáno, je nakupováno rybí maso mražené.
Uzeniny nejsou požívány vůbec. Pokud je zařazena paštika, jedná se o domácí výrobek (masový krém).
Přílohy:
Školní kuchyně se zcela odprostila od polotovarů. Veškeré přílohy jsou vlastní výroby. Knedlíky jsou často a vhodně nahrazeny rýží (často obohaceno např. kuskusem). Pestrost příloh a vhodná a kombinace je hodnocena kladně. Knedlíky jsou zařazeny maximálně 2x měsíčně a jsou vlastní výroby.
Svačinky:
pestré, převaha vlastních pomazánek. Zde opět kladně hodnotím snahu kuchařek zařazovat neobvyklé druhy, tak aby byla zachována pestrost (pomazánka z červené čočky, ředkvičková pomazánka, pohanková pomazánka). Školní kuchyně bohužel minimálně zařazuje celozrnné pečivo. Vychází tak z poznatků, které nebyla na školní a dále ze zkušenosti, že celozrnné pečivo děti nejedí a zbytky se vrací. Kladně hodnotím, že kuchyně se snaží zařazovat vedle bílého pečiva a sladkých pekařských výrobků alespoň chléb.
Dále je snaha minimalizovat sladké pečivo (kobliha, šáteček od místních prověřených výrobců jako zpestření). Sladké pekařské výrobky podávané ke svačině jsou i vlastní výroby (domácí perník). Jídelní lístek působí mírně okleštěn od ovoce a zeleniny i přes to, že o skutečnosti, že děti denně dostávají čerstvé ovoce a zeleninu, informuje zápatí. Tento podnět byl vysvětlen (dětem je opravdu denně podáváno čerstvé ovoce a zelenina).
Vůbec nejsou podávány obilné kaše. Dle sdělení jsou dětmi odmítány.
Nápoje:
Denně je dětem vedle slazených nápojů podávaná také voda.
Nápoje cetusík, frutelka (komerčně vyráběné suroviny pro přípravu nápojů) jsou vždy ředěny větším množstvím vody než ukládá výrobce na obalu. (viz. fotodokumentace).
Pokud je v nabídce mléčný nápoj je vhodně doplněn i nápojem nemléčným.
Závěr:
Kladně hodnotím přístup kuchyně a snahu poutavě zaujmout konzumenty. Kuchařky se snaží vařit moderním přístupem za použití novodobých potravin (cizrna, bulgur) a zároveň dodržovat pestrost. Velmi pozitivně hodnotím, že veškeré pokrmy jsou připravovány převážně z domácích surovin, nejsou používány dochucovadla. Velmi často se pro podpoření chuti používají bylinky.
Při tvoření menu je přistupováno hrou - v týdnu, který byl cestovatelský, byly použity originálními názvy pokrmů (Frenštátské pohankové koseto, šumavské nudle, Plzeňský guláš) = vhodná motivace.,
Škola si plně uvědomuje, že je nutné naplnit požadavky spotřebního koš, (ale taky jakým způsobem je toho nutno dosáhnou), že je nutné přistupovat k plnění spotřebního koše citlivě. Klade ohledy a důraz také na chutě a preference dětí.
Jídelníček hodnotím - velmi dobrý jídelníček.
Naší společnou snahou bude do jídelního lístku více zakomponovat čerstvého ovoce a zeleniny, pokrmy obohatit o sezónní potraviny. Zkusit zvýšit spotřebu celozrnného pečiva a vhodně zakomponovat i obilné kaše, tak aby působili poutavě. Dále se pokusíme oživit svačinky pro děti novými druhy pomazánek (inspirace pro kuchařky).
Plně si uvědomuji, že stravovací návyky si děti z velké části přináší z rodiny, kde vyrůstají, a proto našim cílem nebude děti do stravy nutit, ale citlivě je navést na správnou cestu tak, aby se přijímaná strava stala chutnou a zdravou.
Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Počet strávníků: 610
Vedoucí: Miloslava Vampolová
Jídelníček: výběrový
Počet strávníků: 90
Vedoucí: Hana zahradníková
Jídelníček: nevýběrový