Test znalostí

Pro koho je test určen:

  • Vedoucí školních jídelen.
  • Školní kuchaře a kuchařky.

Víte jak na to jste se svými znalostmi? Vyplněním testu se to ihned dozvíte a nám tak zároveň pomůžete zjistit, co musíme vysvětlit a popsat lépe. Pokud odpovíte špatně, správná odpověď se Vám ihned zobrazí.
K vyplnění Vám stačí pár minut. Test bude průběžně obměňován.

1. Který SK je veden správně, pokud je veden dohromady?

2. Při rozdělení potraviny do více skupin se používá koeficient ve skladové kartě:

3. Pokud je rozdíl v koeficientech u tuků používaných na smažení a mimo smažení, jaký je koeficient u tuků na smažení?

4. KAM S NÍM? Kam zařadíte pomazánkové máslo s příslušným koeficientem?

5. Co nepatří do skupiny CUKR?

6. KAM S NÍM? Kam zařadíte džem?

7. KAM S NÍM? Kam zařadíte ovocný koncentrát s obsahem čisté ovocné dřeně?

8. KAM S NÍM? Kam zařadíte mražený hrášek a mražené fazolové lusky?

9. KAM S NÍM? Kam zařadíte sterilované fazole (boby)?

10. Ve ŠJ bylo použito 170 ks pomazánkového másla (1 ks o hmotnosti 150g), bylo zařazeno do skupiny tuky s koeficientem 0,3. Jaká byla ve spotřebním koši vykázána jeho měsíční spotřeba?

11. Pokud má měsíc měně stravovacích dnů než 20, jak si upravíte ND?

12. Co je hlavní zásadou při servírování luštěninových jídel?

13. Co může zvýšit nutriční hodnotu polévky?

14. Jaké maso nezařazujeme do jídelníčku?

15. Kolik dnů v průběhu 20 stravovacích dnů, je vhodné podávat jídlo s masem (včetně ryb)?

16. Jak velká by měla být obloha, abychom ji mohli počítat za dostatečnou porci zeleniny?

17. Mírně slazený nápoj obsahuje v 1 dcl (100 ml):

18. Obilovinovou přílohu je dobré zařazovat:


Kontaktujte nás

Máte dotazy? Chcete podrobnější informace?
Napište nám na adresu info@zdravaskolnijidelna.cz

Mgr. Alexandra Košťálová
Mgr. Alexandra Košťálová
Státní zdravotní ústav Praha, koordinátorka projektu