Obiloviny (min. 7x měsíčně)
Obiloviny by neměly být pouze těstoviny.
Za obilovinovou přílohu je považována rýže (různé druhy- kulatozrnná, dlouhozrnná, parboiled, natural, jasmínová a další druhy), kuskus (bílý i celozrnný), bulgur, jáhly (i v kombinaci se zeleninou), kroupy (samostatně i v kombinaci), pohanka, rýžové nudle, těstoviny (lépe celozrnné), pečivo včetně chleba (celozrnné, vícezrnné či speciální žitné, žitnopšeničné – popis druhů pečiva v kapitole svačiny a přesnídávky…), kukuřičná polenta…
Houskové knedlíky z bílé mouky (max. 2x měsíčně)
Houskové knedlíky lze nahradit knedlíky špaldovými (pak řadíme do obilovin), či například cizrnovými (zohledníme v luštěninách), kdy je část bílé mouky nahrazena moukou nutričně kvalitnější. Pro postupnou změnu lze také vařit dva druhy knedlíků – bílé a celozrnné.