Polévka: | masový krém |
---|---|
Hlavní chod: | dukátové buchtičky s krémem |
Hlavní chod: | smažený obalovaný květák, brambory, tatarská omáčka |
Hlavní chod: | salát těstovinový s krabím masem,okurkový, ovocný |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | hovězí s pohankou |
---|---|
Hlavní chod: | fazole po boloňsku, párek, pečivo celozrnné |
Hlavní chod: | rybí filés motarellou a rajčaty, brambory |
Hlavní chod: | salát rajčatový, jog. müsli, smetanový dezert |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | kmínová s vejcem |
---|---|
Hlavní chod: | směs tří mas, dušená rýže |
Hlavní chod: | sekaná pečeně, bramborový salát |
Hlavní chod: | zelí+ bonduell, ovoce - víno, hrušky, mandarinky |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | čočková |
---|---|
Hlavní chod: | kuře po zahradnicku, brambor |
Hlavní chod: | hovězí maso vařené, omáčka koprová, houskový knedlík |
Hlavní chod: | čínské zelí s ředkvičkou, salát rybí, křimický, ovoce |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | květáková |
---|---|
Hlavní chod: | vepřový plátek po provensálsku, dušená rýže, rajčatový salát |
Hlavní chod: | uzenářský mletý řízek, bramborová kaše |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | rychlá s vejci |
---|---|
Hlavní chod: | bramborový guláš se salámem, chléb |
Hlavní chod: | lívance s ovocným tvarohem |
Hlavní chod: | salát těstovinový s kuřecím masem a zeleninou, ovocný |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | špenátová |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí pečeně se šípkovou omáčkou, dušená rýže |
Hlavní chod: | uzený kuřecí steak, bramborová kaše |
Hlavní chod: | salát okurkový, banán s kokosem v dezertu (jogurt) |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | kuřecí s rýží |
---|---|
Hlavní chod: | nudle po thajsku s kuřecím masem |
Hlavní chod: | segedinský guláš, houskový knedlík |
Hlavní chod: | salát fazolový, rajčatový, ovoce |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | bramborová se zeleninou |
---|---|
Hlavní chod: | omáčka rajská, hovězí maso vařené, těstoviny |
Hlavní chod: | zapečené rybí filé lázeńské, brambory |
Hlavní chod: | salát zelí+ okurka, ledový s ředkvičkou, jogurt+ müsli ovocné |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | zeleninová s kuskusem |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí pečeně frankfurtská, dušená rýže |
Hlavní chod: | karbanátek smažený, brambor, rajče |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | kuřecí s těstovinou |
---|---|
Hlavní chod: | knedlíky ovocné kynuté, tvaroh, cukr, máslo |
Hlavní chod: | špagety s vepřovým masem a rajčaty |
Hlavní chod: | salát ovocný, jogurt, těstovinový se zeleninou a kuřecím masem, ovoce |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | kyselka |
---|---|
Hlavní chod: | čevabčiči, brambor |
Hlavní chod: | azu po tatarsku, dušená rýže, kečup, okurky, paprika |
Hlavní chod: | salát okurkový, jogurt müsli s pohankou a ovoce, banány |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | drožďová |
---|---|
Hlavní chod: | čočka na kyselo, párek, pečivo celozrnné |
Hlavní chod: | sicilská směs, špecle |
Hlavní chod: | salát rajčatový, holandský |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | kapustová |
---|---|
Hlavní chod: | vepřový plátek po novohradsku, dušená rýže |
Hlavní chod: | rybí filé plněné, brambor |
Hlavní chod: | salát rajčatový s balkánem, puding |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | slepičí s rýží |
---|---|
Hlavní chod: | vepřová pečeně selská, dušené kyselé zelí, houskový knedlík |
Hlavní chod: | španělský ptáček, dušená rýže |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | hovězí s těstovinami |
---|---|
Hlavní chod: | rizoto z vepřového masa a zeleninou |
Hlavní chod: | makovec |
Hlavní chod: | salát rajčatový, ovocný, těstovinový s kuřecím masem a zeleninou |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | hrachová s uzeninou |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí maso na majoránce, dušená rýže |
Hlavní chod: | vepřenky s cibulí, brambory |
Hlavní chod: | salát ředkvičkový s kedlubnou, čínské zelí, ovoce hrušky, víno |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | houbová s bramborem |
---|---|
Hlavní chod: | vepřová kýta hamburská, houskový knedlík |
Hlavní chod: | šumavská kuřecí roláda, bramborová kaše |
Hlavní chod: | salát mrkvový, okurky, ovoce |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | hovězí s kapáním |
---|---|
Hlavní chod: | zbojnický skřivan, bramborové noky |
Hlavní chod: | mexický guláš, dušená rýže |
Hlavní chod: | salát cizrnový, jogurty |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | česneková s krupkami |
---|---|
Hlavní chod: | kuřecí stehno z hájovny, těstoviny |
Hlavní chod: | rybí filé smažené, brambory |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | gulášová |
---|---|
Hlavní chod: | bramborové šišky se strouhankou |
Hlavní chod: | lečo s vejci a uzeninou, brambor |
Hlavní chod: | salát ovocný, těstovinový s kuřecím masem |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Polévka: | brokolicová |
---|---|
Hlavní chod: | vepřové výpečky, špenát dušený, bramborové knedlíky |
Hlavní chod: | kuřecí maso po švýcarsku, barevné těstoviny |
Hlavní chod: | salát rajčatový s hermelínem |
Nápoj: | vhodná kombinace neslazeného nemléčného nápoje s jiným nápojem |
Zeleninové polévky by měly převažovat nad masovými (alespoň 12x v měsíci). Máte jen 10x zeleninovou a 8x masovou.
Luštěninové polévky: Luštěniny (např. fazole, cizrna, hrách, čočka) do polévek by měly být zařazeny alespoň 3x do měsíce, neboť jsou zdrojem minerálních látek, rostlinných bílkovin a vlákniny. Vždy musí být dobře uvařené – raději více než méně, neboť pro řadu strávníků jsou luštěniny hůře stravitelné. Jelikož máte v březnovém jídelníčku jen 2x luštěninovou polévku, doporučujeme vám zařadit ji častěji.
Obilné zavářky do polévek (např. kuskus, bulgur, jáhly, kroupy, krupky, pohanku, špaldové noky, kukuřičnou krupici) doporučujeme použít alespoň 4x za měsíc, máte je pouze 3x.
Kombinace polévek s hlavními jídly:
Před sladké, bezmasé a luštěninové pokrmy se nedoporučuje zařazovat masovou polévku. Dnes již neplatí, že děti mají nedostatek bílkovin a není proto nutné ani žádoucí volit masovou polévku, když není maso součástí hlavního pokrmu. Masové polévky nekombinujeme ani s luštěninovými pokrmy z důvodu zbytečné zátěže bílkovinami a ani se sladkými pokrmy z důvodu horší stravitelnosti oběda. Ve vašem březnovém jídelníčku máte na 1. výběr 3 nevhodné kombinace (2.3.-dukátové buchtičky s krémem v kombinaci s polévkou Masový krém, 16.3.-kynuté ovocné knedlíky v kombinaci s kuřecí polévkou s těstovinou a 30.3.-sladké bramborové šišky se strouhankou s gulášovou polévkou) a žádnou vhodnou kombinaci. Na 2. výběr máte v jídelníčku 2 správné kombinace (9.3.-lívance s ovocným tvarohem s rychlou zeleninovou polévkou s vejci a 18.3.-bezmasá sicilská směs, špecle s drožďovou-zeleninovou polévkou) a 2 nevhodné kombinace (2.3.-smažený obalovaný květák s bramborem s polévkou Masový krém a 23.3.-makovec s hovězí polévkou).
Drůbež, králík: Bílé druhy mas (kuře, krůta, slepice, králík) by měly být zařazeny minimálně 3x za měsíc a vy je máte na 1. i 2. výběr správně:
Výběr 1 – 3,5x
Výběr 2 – 3x
Vepřové maso by se nemělo v jídelníčku vyskytovat častěji než 4x za měsíc. Uzené maso, které v březnu správně nemáte, řadíme též do vepřového. Doporučujeme omezit používání hlavně tučného vepřového masa. Ve vašem jídelníčku nabízíte vepřové maso na oba výběry příliš často:
Výběr 1 – 7,5x
Výběr 2 – 7x
Ryby by se měly dle doporučení v jídelníčku objevit alespoň 2x nebo 3x v měsíci, přičemž je nutné zohlednit i případné zařazení rybí polévky. Doporučujeme dětem podávat i ryby mořské, kvůli obsahu jódu a omega 3 nenasycených MK. Váš jídelníček je nevyvážený, neboť na 2. výběr je máte chvályhodně často a na 1. výběr vůbec:
Výběr 1 - 0x
Výběr 2 – 4x
Bezmasé nesladké jídlo by mělo být zařazeno 4x za měsíc. Patří sem i luštěniny, pokud jsou podávány bez masa. Mezi bezmasá jídla neřadíme pokrmy s uzeninou, slaninou, šunkou, klobásou apod. Ve vašem jídelníčku je nabídka bezmasých nesladkých jídel nedostatečná, doporučujeme zařadit je častěji:
Výběr 1 - 0x
Výběr 2 – 1x
Uzeniny by se v jídelníčku neměly vyskytovat vůbec, neboť nepatří do racionální stravy. I kvalitní uzeniny (s vysokým podílem masa) obsahují velké množství soli. Uzeniny a slanina se ve vašem jídelníčku objevují příliš často:
Výběr 1 - 4x
Výběr 2 – 2x
Sladké jídlo je sice u dětí oblíbené, ale je zdrojem jednoduchých cukrů. Proto doporučujeme v rámci přísunu kvalitních živin vybírat sladká jídla s ovocem či s tvarohem v četnosti max. 2X za měsíc. Váš jídelníček jich vykazuje:
Výběr 1 – 3x – doporučujeme jedno ubrat
Výběr 2 – 2x
Luštěniny mohou být buď součástí hlavního pokrmu jako zahuštěná čočka, hrachová kaše, fazole na kyselo, nebo formou guláše (př: vepřový guláš s fazolemi), nebo formou přídavku do rizota či omáčky. Luštěniny je doporučeno zařadit 1-2x za měsíc. Vy je v jídelníčku máte dostatečně, za což Vás chválíme.
Výběr 1 - 2x
Výběr 2 – 1x
Nápaditost pokrmů: Jídelníček by měl být celkově nápaditý, patrná by měla být snaha o pestrý jídelníček, o nové trendy a o zařazování regionálních a sezónních pokrmů.
- nehodnoceno
Obiloviny (např. těstoviny, rýže, kuskus, pečivo, rýžové nudle, bulgur, špecle apod.) by se měly v jídelníčku vyskytovat alespoň 7x za měsíc. Vaše nabídka je opět nevyrovnaná: na 1 výběr jich máte hodně a na 2. výběr málo:
Výběr 1 – 13x
Výběr 2 – 5x
Houskové knedlíky by měly být max. 2X za měsíc, vy je podáváte u 2. výběru častěji:
Výběr 1 - 2x
Výběr 2 – 3x – doporučujeme ubrat
Zelenina čerstvá: by se dle doporučení měla zařazovat do jídelníčku alespoň 8x za měsíc formou zeleninové oblohy nebo salátu. Vy ji podáváte formou salátů téměř každý den, za což vás chválíme.
Výběr 1 – 19x
Výběr 2 – 19x
Zelenina tepelně upravená: by měla být zařazena alespoň 4x měsíčně (např. dušená mrkev, zelené fazolky, špenát, dušené zelí, hrášek, plněné papriky, lečo atd.). Vy podáváte tepelně upravenou zeleninu často, za což vás opět chválíme.
Výběr 1 - 9x
Výběr 2 – 9x
Doporučuje se zařazovat k mléčnému nápoji vždy i nemléčný nápoj a rovněž ke slazenému nápoji nabídnout i neslazený nápoj.
Neslazený nemléčný nápoj (voda, neslazený čaj) je v nabídce každý den: ANO
Mléčný nápoj je vždy doplněn možností zvolit si nemléčný: ANO.
- ŠJ se snaží uplatňovat nové trendy ve stravování
- chválíme za časté používání luštěnin
- za denní výběr ze slazených a neslazených a mléčných a nemléčných nápojů
- za časté používání zeleniny čerstvé – v podobě denní nabídky salátů i tepelně opracované
- celkově je jídelníček mezi výběry nevyrovnaný
- příliš mnoho vepřového masa a uzenin, u 1. výběru sladkých jídel a u 2 výběru kynutých/houskových knedlíků
- málo zeleninových a luštěninových polévek, obilných zavářek, bezmasých jídel a obilovin.příloh na 2. výběru
- chybí: na 1. výběru nejsou žádné ryby a bezmasé pokrmy
Vyrovnat nabídku jednotlivých komodit mezi výběry 1-2 (hlavně ryby a obiloviny). Zařadit častěji zelenin. a luštěninové polévky a obilné zavářky.
Doporučujeme omezit používání vepřového masa, uzenin v obou výběrech.
U 1. výběru zvýšit frekvenci podávání ryb a bezmasých jídel a trochu omezit sladká jídla.
U 2. výběrusnížit četnost knedlíků a zvýšit frekvenci podávání bezmasých jídel a obilovinových příloh.
Výběr 1
Nevyhovující jídelníček
Nízká úroveň jídelníčku
Dobrý jídelníček - ANO
Velmi dobrý jídelníček
Výborný jídelníček
Výběr 2
Nevyhovující jídelníček
Nízká úroveň jídelníčku
Dobrý jídelníček - ANO
Velmi dobrý jídelníček
Výborný jídelníček