Přesnídávka: | Tmavý chléb, tuňáková pomazánka, ovoce, bílá káva |
---|---|
Polévka: | Zeleninový vývar s cizrnou |
Hlavní chod: | Masové koule v rajské omáčce, těstoviny, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Kaiserka, ochucené pomazánkové máslo, okurka, čaj |
Přesnídávka: | Obložený chléb se zeleninou, jablko, mléko |
---|---|
Polévka: | vločková |
Hlavní chod: | Selská vepřová pečeně, špenát, bramborový knedlík, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Lámankový chléb, drožďová pomazánka, rajče, linie |
Přesnídávka: | Kuličky s mlékem, ovoce, ovocný čaj |
---|---|
Polévka: | krupicová s vejcem |
Hlavní chod: | Smažené rybí filé, brachová kaše, mrkvový salát, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Bageta se zeleninovou pomazánkou, kedlubna, čaj |
Přesnídávka: | Dýňový chléb, sýrová pomazánka, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Celerová polévka s opečeným chlebem |
Hlavní chod: | Zapečená brokolice, vařené brambory, dresing, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Domácí moučník, ovoce ,čaj |
Přesnídávka: | Celozrnný chléb, pomazánka s Apetittem, zelenina, mléko |
---|---|
Polévka: | Kulajda |
Hlavní chod: | Krůtí maso na slanině, rýže, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Ovocná přesnídávka, banán, piškoty, čaj |
Přesnídávka: | Chléb s vajíčkovou pomazánkou, ovoce, bílá káva |
---|---|
Polévka: | Hovězí vývar s kápáním |
Hlavní chod: | Hamburská pečeně, houskový knedlík, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Tmavé pečivo s máslem a strouhaným sýrem, mrkev, čaj |
Přesnídávka: | Slunečnicový chléb s máslem a šunkou, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Gulášová polévka |
Hlavní chod: | Šoulet s kuřecím masem, zelný salát, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Rohlík s máslem, ředkvičky, zakysaný nápoj |
Přesnídávka: | Sýrový rohlík, jablko, kakao |
---|---|
Polévka: | Rajská polévka s těstovinou |
Hlavní chod: | Buchtičky s krémem, ovoce, čaj s citronem |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou, paprika, čaj |
Přesnídávka: | Chléb s kapiovou pomazánkou, rajče, mléko |
---|---|
Polévka: | z míchaných luštěnin |
Hlavní chod: | Zapečené brambory, červená řepa, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Houska s marmeládovým máslem, jablko, linie |
Přesnídávka: | Chléb Šumava s pomazánkovým máslem, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Cibulová polévka s chlebem |
Hlavní chod: | Boloňské špagety se sýrem, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Domácí moučník, ovoce ,čaj |
Přesnídávka: | Chléb s mrkvovou pomazánkou, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Čočková polévka |
Hlavní chod: | Cikánská pečeně, rýže, linie |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Dalamánek s máslem a paprikou, ovoce, kakao |
Přesnídávka: | Lupínky s mlékem, ovoce , čaj |
---|---|
Polévka: | Polévka masový krém |
Hlavní chod: | Rybí filé na másle, pažitkové brambory, kompot, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Sedmizrnný rohlík s lučinou, mandarinka, linie |
Přesnídávka: | Šumava, pomazánka z drůbežího masa, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Polévka se zeleninou a sýrovým kápáním |
Hlavní chod: | Krůtí maso na pórku, kus kus, hlávkový salát, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Šlehaný tvaroh, ovoce, čaj |
Přesnídávka: | Lámankový chléb, pomazánka Rozhuda, kedlubna, mléko |
---|---|
Polévka: | Bramborová polévka |
Hlavní chod: | Koprová omáčka s vejcem, vařené brambory, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Rohlík, ochucené pomazánkové máslo, banán, čaj s medem |
Přesnídávka: | Kaiserka, ochucené pomazánkové máslo, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Česneková polévka s bramborem a opečeným chlebem |
Hlavní chod: | Zeleninové rizoto s tofu, červená řepa, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Ochucený jogurt, rohlík, čaj |
Přesnídávka: | Loupák, ovoce, kakao |
---|---|
Polévka: | Hrachová polévka |
Hlavní chod: | Znojemská hovězí pečeně, knedlík, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Tmavé pečivo s máslem a strouhaným sýrem, mrkev, bílá káva |
Přesnídávka: | Bageta se zeleninovou pomazánkou, jablko, bílá káva |
---|---|
Polévka: | Pórková polévka s pohankou |
Hlavní chod: | Rýžová kaše s kakaem, ovoce, čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Chléb s tvarohovou pomazánkou, rajče, ovocný čaj |
Přesnídávka: | Rohlík s medovým máslem, ovoce, mléko |
---|---|
Polévka: | Vývar s masovou rýží |
Hlavní chod: | Mexické fazole s chlebem, ovocný čaj |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Houska s máslem, ovoce, zakysaný nápoj |
Přesnídávka: | Lámankový chléb s Apetittem, ovoce, ochucené mléko |
---|---|
Polévka: | Jáhlová polévka se zeleninou |
Hlavní chod: | Masová sekaná s bulgurem, brambory, ledový salát, linie |
Nápoj: | neslazený nemléčný ve vhodné kombinaci s jiným |
Svačina: | Tmavý chléb, tuňáková pomazánka, rajče, čaj |
Zeleninové polévky by měly převažovat nad masovými (alespoň 12x v měsíci). Oproti předchozímu hodnocení jídelníčku z ledna 2015 je v květnu zařazena 11x zeleninová polévka, a to zejména nutričně hodnotnější, s větším zastoupením zeleniny než tomu bylo v lednu.
11x
Luštěninové polévky: Luštěniny (např. fazole, cizrna, hrách, čočka) do polévek by měly být zařazeny alespoň 3x do měsíce, neboť jsou zdrojem minerálních látek, rostlinných bílkovin a vlákniny. Vždy musí být dobře uvařené – raději více než méně, neboť pro řadu strávníků jsou luštěniny hůře stravitelné. Luštěninové polévky byly v květnu zařazeny 3x a 1x zeleninový vývar s přídavkem luštěniny, což je žádoucí směr a hodnotíme to velmi kladně.
4x
Obilné zavářky do polévek (např. kuskus, bulgur, jáhly, kroupy, krupky, pohanka, špaldové noky, kukuřičná krupice) doporučujeme použít alespoň 4x za měsíc, byly použity 2x (pohanka a jáhly). Doporučujeme např. sýrové kapání či jiné kapání nahradit jinými druhy zavářek, čím dojde k navýšení jejich četnosti.
2x
V kombinaci polévek s hlavními jídly je oproti hodnocení lednového jídelníčku vidět zlepšení – neobjevují se kombinace bezmasých, sladkých jídel s masovými polévkami, ani nejsou kombinace masových polévek s luštěninovými pokrmy.
Vhodná kombinace
Drůbež, králík - bílé druhy mas (kuře, krůta, slepice, králík) by měly být zařazeny minimálně 3x za měsíc, v jídelníčku jsou zařazeny správně.
3x
Vepřové maso by se nemělo v jídelníčku vyskytovat častěji než 4x za měsíc. Oproti hodnocení jídelníčku z ledna 2015, kdy bylo zařazeno 6x, je již v květnu vidět zlepšení a nic nebrání setrvání v něm.
4x
Ryby by se měly dle doporučení v jídelníčku objevit alespoň 2x nebo 3x v měsíci, přičemž je nutné zohlednit i případné zařazení rybí polévky. V doporučení je uvedeno i zařazení ryb mořských, kvůli obsahu jódu a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nabídka ryb v květnovém jídelníčku je dostačující.
2x
Bezmasé nesladké jídlo by mělo být zařazeno 4x za měsíc. Patří sem i luštěniny, pokud jsou podávány bez masa. Mezi bezmasá jídla neřadíme pokrmy s uzeninou, slaninou, šunkou, klobásou apod. V květnovém jídelníčku došlo oproti lednu (zařazeny 2x) ke zlepšení nabídky bezmasých jídel – v květnu jsou zařazeny dostatečně.
5x
Uzeniny by se v jídelníčku neměly vyskytovat vůbec, neboť nepatří do racionální stravy. Uzenina se v jídelníčku neobjevila ani jednou, ale započítáváme použití slaniny při přípravě krůtího masa na slanině 11.5.
1x
Sladké jídlo je zdrojem jednoduchých cukrů, proto doporučujeme jeho zařazení v četnosti max. 2x za měsíc. Váš jídelníček je v tomto směru sestaven správně.
2x
Luštěniny je doporučeno zařadit 1-2x za měsíc buď jako součást hlavního pokrmu (zahuštěná čočka, hrachová kaše, fazole na kyselo) nebo formou guláše ( vepřový guláš s fazolemi) nebo formou přídavku do rizota či omáčky. Ve Vašem jídelníčku je zastoupení luštěninových jídel dostatečné, za což Vás chválíme.
2x
Je patrná snaha o zlepšení jídelníčku, snaha o jeho úpravu oproti minulému hodnocenému období a o nové trendy.
Nápaditý
Obiloviny (např. těstoviny, rýže, kuskus, pečivo, rýžové nudle, bulgur, špecle apod.) by se měly v jídelníčku vyskytovat alespoň 7x za měsíc. Oproti minulému hodnocení, kde v jídelníčku převládaly hlavně těstoviny, se nyní objevuje častěji rýže, kuskus, bulgur, chléb, což je pozitivní zjištění a při četnosti 8x za měsíc lze doporučit nepolevovat v úsilí.
8x
Houskové knedlíky by měly být max. 2x za měsíc, tento trend je dodržen.
2x
Zelenina čerstvá by se dle doporučení měla zařazovat do jídelníčku alespoň 8x za měsíc formou zeleninové oblohy nebo salátu. V minulém hodnocení představovalo zařazení syrové zeleniny největší problém (byla zařazena pouze 4x). Nyní je její nabídka 6x za měsíc, což zatím nedosahuje požadované četnosti, nicméně vidíme snahu o zlepšení, a to je pozitivní.
6x
Zelenina tepelně upravená by měla být zařazena alespoň 4x měsíčně (např. dušená mrkev, zelené fazolky, špenát, dušené zelí, hrášek, plněné papriky, lečo atd.). U Vás byla podávána v dostatečné četnosti, za což Vás opět chválíme.
4x
Každý den je k dispozici čistá voda, a to nejenom jako součást obědů, ale i celodenního pitného režimu v MŠ.K neslazenému nemléčnému nápoji (voda, neslazený čaj) je v nabídce každý den slazený nemléčný nápoj nebo mléčný nápoj.
Luštěninová nebo zeleninová pomazánka by měla být zařazena alespoň 4x měsíčně. V kombinaci s tvarohem, sýrem, vejce lze vytvořit spoustu variant. Nabídka luštěninových pomazánek je slabou stránkou jídelny, nebyly nabídnuty ani jednou za měsíc květen. Zeleninové pomazánky byly 3x za měsíc. Při osobním setkání s paní vedoucí ŠJ bylo doporučeno využití receptur pro pomazánky z našeho webu, příp. další receptury a jejich postupné vyzkoušení v praxi.
3x
Rybí pomazánka je doporučována alespoň 2x měsíčně, což jídelna plní dostatečně. Doporučujeme kromě tuňáka využít i jiné druhy ryb (např. makrela).
2x
Obilná kaše je doporučována 2x měsíčně. V tomto bodě má jídelna výrazný nedostatek, protože obilné kaše nebyly zařazeny ani jednou a tato skutečnost je stejná, jak v hodnocení za leden 2015. Již při výše zmíněném osobním setkání s paní vedoucí bylo domluveno, že na tomto nedostatku budeme dále společně pracovat.
0
Zelenina nebo ovoce jako součást svačiny - je doporučeno zařadit ovoce nebo zeleninu ke každé svačině a přesnídávce. Toto je dodržováno každý den a my moc chválíme. Taky chválíme za kombinaci nabídky v případě sladkého hlavního jídla není nabízená sladká přesnídávka a svačina.
Nabídka celozrnného, vícezrnného, speciálního…pečiva, včetně chleba je doporučována 8x měsíčně. Tento trend jídelna plní dostatečně, nabízí různé druhy pečiva, nenabízí nadmíru sladkých variant svačin.
min. 12x
Nezařazení uzeniny a paštiky – paštika nebyla zařazena ani jednou, jednou byla zařazena šunka (13.5.), což je četnost, které se lze lehce v dalším období vyhnout.
od minulého hodnocení došlo ke zlepšení:
- v četnosti zeleninových polévek
- používaných žádoucích zavářek do polévek
- v četnosti čerstvé zeleniny
- v četnosti zastoupení vepřového masa
- nepoužívání uzeniny a tavených sýrů
- ŠJ se snaží uplatňovat nové trendy ve stravování
představují hlavně přesnídávky a svačiny:
zařazení luštěninových pomazánek
zařazení obilných kaší
častější zařazení dalších obilných zavářek
Zařadit nové receptury pro přípravu luštěninových a zeleninových přesnídávek a svačin tak, aby nemusela již vůbec být používaná uzenina či různě ochucené pomazánkové máslo.
Zařadit obilné kaše na svačiny a přesnídávky
Zařadit častější obilné zavářky.
Dále pokračovat ve zvyšování četnosti čerstvé zeleniny.
Nevyhovující jídelníček
Nízká úroveň jídelníčku
Dobrý jídelníček
Velmi dobrý jídelníček
Výborný jídelníček - ANO